Materialer og værksted

Hjem    Profil    Fotogalleri    Knive    Værksted    Links

 

Værksted

Jeg har indrettet værksted i garagen. Man kan fremstille knive med et meget begrænset udvalg af værktøj, til gengæld er der ikke grænser for hvad man kan anskaffe af værktøjer. Jeg har således

 1. 100x900 mm bord båndsliber. Bruges til planslibning af skæfte træ.

 2. 50x2000 mm båndsliber specielt fremstillet af  Knivmager Mogens Pedersen  til knivfremstilling.  Det er en særdeles velegnet maskine, som er meget stabil og har mulighed for hurtigt skift mellem slibe hjul hvor jeg anvender 250mm hjul og planslibe land. Båndsliberen er monteret med en frekvensomformer således at hastigheden kan varieres trinløst, og det har i væsentlig grad øget anvendelses området. Ved at kunne regulerer hastigheden kan man nemlig langt lettere styre slibeprocessen, ikke mindst når man sliber på fri hånd, samt når man sliber hærdet stål. Ved lav hastighed undgår man nemmere overopvarmning, der i værste fald ødelægger hærdningen af klingen.

 3.     Metal båndsav til profilsavning af klinger og titan plader.

 4.     Mindre træ båndsav, der er velegnet til udsavning af skæftematerialer.

 5.     Skivesliber der anvendes til såvel træ som stål.

 6.     Søjleboremaskine.

 7.     Borefræsemaskine. Anvendes til fremstilling af foldeknive, fræsning af parerstykker, etc.

 8.     Tapmatic gevindsskæreforsats, uundværlig til fremstilling af foldeknive.

 9.     Dremmel multitool, et særdeles nyttigt værktøj til mange små opgaver ikke mindst profilering  og finslibning af kurver.

 10. Talrige håndværktøjer, skruestik.

 11. Vertical båndsliber, beregnet til profilslibning af foldeknive, og til slibning af kurver.


Klinger

Jeg fremstiller selv alle mine klinger ved udslibning på båndsliber. Jeg bruger følgende typer af knivstål:

 1. RWL-34. Svensk pulverstål. Svarer næsten til ATS-34 der er en legering som anvendes i stor udstrækning af knivmagere verden over.

 2. •Damasteel. Ligeledes Svensk pulverstål. Det består af legeringerne RWL-34 og PMC-27. De to legeringer er lagt lagvis i meget tynde lag. Efter hærdning og finslibning bliver klingerne ætset i en Jern-chlorid opløsning, og herved fremkommer karakteristiske mønstre ligesom årringe i træ. 

Pulverstål fremstilles ved en højteknologisk proces som giver stålet de bedste egenskaber, ikke mindst en meget fin struktur som gør det særdeles velegnet til knivfremstilling.  Stålet er rustfast, og er for praktiske forhold rustfrit. Klingerne hærdes i Vakuum ovn på Haustrup-Bodycote Industri Hærderi, ved en ligeledes højteknologisk proces. Efter hærdning finslibes klingerne på båndsliber og dernæst i hånden. Klingerne af RWL-34 højglanspoleres eller gives en håndtrukken satin finish.  Når kniven er helt færdig og skeden er lavet slibes æggen på båndsliberen. Alle ovennævnte ståltyper er særdeles velegnede til knivfremstilling, og de kan slibes barberblad skarpe. Derudover er æggen let at vedligeholde med et almindeligt husholdnings strygestål.


Skæfter

Til mine fuldtang knive anvender jeg overvejende eksotisk hårdt træ, men også kunststoffet micarta, kulfiber eller G10 som er et glasfib Jeg bruger specielt:

•Desert ironwood: Mørkebrunt med meget flotte kontraster. En af de mest stabile hårdtræs sorter der fåes. Utroligt flot og meget hårdt at forarbejde, men er bestemt besværet værd. Det ultimative skæftetræ.
Cocobolo: Mørkebrunt, flot og hårdt. Det er særdeles velegnet til knivskæfter.

•Slangetræ: Der er utroligt flot og hårdt, har et helt karakteristisk mønster, og man kan opnå en meget flot finish. Til gengæld er det svært at forarbejde. Slangetræ har en meget høj densitet og er svært at tørre det medfører at der forarbejdningen og evt. senere kan forekommer revne dannelser, Disse kan dog repareres med sekundlim så det ikke kan ses.

•Amboina: Der er flot og let at forarbejde. Derudover er det rimeligt formstabilt.

 1. Micarta: Er et kunst produkt. Det er rimeligt let at forarbejde, og kan højglanspoleres til en flot finish. Derudover er det utroligt slidstærkt. Det anvendes også til håndtag på Kirurgiske instrumenter der skal kunne gå i autoklave (120 gr C). Hvis man vil have en kniv der tåler alt, og som kan holde i mange år, ja så er micarta materialet.

 2. Kulfiber laminat: er super flot og dyrt. Kulfiber er et ret krævende materiale at arbejde i fordi det meget hurtigt sløver værktøjet.


Skeder

Håndsyes efter mål til hver enkelte kniv. Jeg bruger hårdt presset læder. Skederne er af den amerikansk Pouch model, dvs. med limning og syning i siden, og fast strop. Skederne indfarves og impregneres med læder fedt.


Foldeknive

Er af typen Liner locked. Skæftet er bygget op af 2 titanium plader (6Al-12V), der er samlet over et afstandsstykke af mircarta eller kulfiber, som skrues sammen af rustfri skruer. Derudover sider af Kulfiber plade.

Det kræver væsentligt større precision (og arbejdstid) at fremstille en foldekniv. Derudover er det klart den knivtype der kræver mest værktøj. Jeg køber de fleste af mine materialer og en del værktøj til foldeknive i USA (Texas Knife Supply; se LINKS).